Przyłącz się do akcji
#ZdrowoBezgotówkowo
i dbaj o wspólne bezpieczeństwo!
Poznaj proste zasady, które pozwolą zachować Ci spokój i zapewnią bezpieczeństwo osobom w Twoim otoczeniu.
Zalecenia dla każdego
Podczas zakupów zachowaj bezpieczną, 2 metrową odległość od innych klientów i sprzedawcy.
Do dokonywania płatności używaj karty lub urządzenia mobilnego (zegarka, smartfonu), ponieważ urządzenia te, zwłaszcza bezstykowe, minimalizują zagrożenie zarażenia.
Po powrocie z zakupów umyj ręce ciepłą wodą z mydłem (przez 30 sekund) i oczyść kartę, zegarek, telefon – użyj spreju do dezynfekcji powierzchni (spryskaj przedmiot z odległości około 30 centymetrów i przez dwie–trzy minuty po zabiegu go nie dotykaj). Po rozpakowaniu zakupów ponownie umyj ręce.
Pamiętaj! Stosuj się do ogólnych zaleceń Ministerstwa Zdrowia. Dbaj o higienę i staraj się we własnym zakresie minimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa. |
Zalecenie dla sprzedawców
Promuj płatności bezgotówkowe - wydrukuj kartę informacyjną i powieś ją w widocznym miejscu!
Pilnuj, by pracownicy sklepu regularnie i dokładne myli ręce ciepłą wodą z mydłem (przez 30 sekund) lub dezynfekowali je środkiem na bazie alkoholu (minimum 60 procent). Przypomnij im zasady BHP.
Dbaj, by kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze, wózki i koszyki, a także terminale płatnicze i klawiatury były regularnie czyszczone środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem. Zanim odkazisz terminal, włóż jednorazowe rękawiczki ochronne, odłącz pinpad od terminala POS, wyłącz terminal i odłącz go od źródła zasilania; w przypadku terminali mobilnych wyłącz urządzenie. Następnie środek czyszczący nanieś na czysty materiał z miękkiej bawełny lub flaneli i odciśnij nadmiar płynu (nadmiar płynu mógłby przedostać się do wnętrza obudowy i uszkodzić terminal; z tego powodu nigdy nie rozpylaj środka czyszczącego bezpośrednio na urządzenie). Pilnuj też, by regularnie i starannie sprzątane były, z użyciem wody z detergentem, wszystkie pomieszczenia wspólne.
Nie obawiaj się zwracać uwagę tym, którzy nie zachowują bezpiecznej odległości od klientów i kasjera (1,5 metra). Ogranicz też w sklepie ekspozycję żywności niepakowanej.
Pamiętaj! Stosuj się do ogólnych zaleceń Ministerstwa Zdrowia. Pilnuj, by pracownicy dbali o higienę i we własnym zakresie minimalizowali ryzyko rozprzestrzeniania koronawirusa. |
Twoja firma nie posiada jeszcze terminala?
Teraz to nie problem, więcej informacji znajdziesz → TUTAJ